Торта "Шарлота" с горски плодове
Торта "Шарлота" с горски плодове
Необходими продукти:
Продуктите са за торта с диаметър 20см.
Тази торта е идеалният летен десерт - лека, умерено сладка, с пухкав крем.
За съжаление лятото си отиде, но можем да я приготвим по всяко време на годината. Особено, когато имаме нужда от нещо свежо, цветно и толкова красиво!
Продуктите са за торта с диаметър 20см.
- Около 300 г бишкоти
- 300 г горски плодове
- 70 г захар
- 30 мл лимонов сок
- 7 г желатин
- 45 мл студена вода
За крема
- 500 г маскарпоне (на стайна температура)
- 400 мл течна сметана
- 120 г захар
За декорация
- 300-400 г горски плодове
Най-напред приготвяме плодовия сос, за да има достатъчно време да се охлади, преди да го добавим към крема.
Плодовете се почистват и измиват, и се слагат в тенджера, заедно със захарта, водата и лимоновия сок. След като заври, намаляваме температурата и го оставяме да ври около 20-25 минути, бъркаме периодично.
Когато се сгъсти достатъчно, го махаме от котлона и в друг съд прецеждаме.
Накисваме желатина в студена вода и когато набъбне го разтопяваме на водна баня. Разтопеният желатин добавяме към плодовия сос и оставяме да се охлади.
Накисваме желатина в студена вода и когато набъбне го разтопяваме на водна баня. Разтопеният желатин добавяме към плодовия сос и оставяме да се охлади.
Разбиваме маскарпонето със захарта. А в друга купа разбиваме студената сметана до средно твърди връхчета.
Започваме да добавяме сметаната към маскарпонето, бъркайки с лъжица! След това разделяме сместа на две части.
Във форма за торта слагаме хартия за печене и започваме да редим бишкотите плътно една до друга, те ще са борд на тортата. Редим бишкоти и на дъното, като преди това можем да ги потопим в прясно мляко, за да не са сухи.
Сипваме едната част от сместа и слагаме в хладилник за около 20-30 минути.
Сипваме едната част от сместа и слагаме в хладилник за около 20-30 минути.
Докато тортата е в хладилник, добавяме плодовия сос към другата половина от крема и разбъркваме добре.
Добавяме и нея, и оставяме тортата да се охлади за минимум 6 часа или най-добре цяла нощ.
На следващия ден украсяваме тортата както сметнем за добре и сме готови да сервираме. :)
Да Ви е сладко! ❤️
Коментари
Публикуване на коментар