Торта "Шарлота" с горски плодове

          Торта "Шарлота" с горски плодове




Тази торта е идеалният летен десерт - лека, умерено сладка, с пухкав крем. 
За съжаление лятото си отиде, но можем да я приготвим по всяко време на годината. Особено, когато имаме нужда от нещо свежо, цветно и толкова красиво! 

Необходими продукти:

Продуктите са за торта с диаметър 20см.
  • Около 300 г бишкоти 
За плодовия сос
  • 300 г горски плодове
  • 70 г захар 
  • 30 мл лимонов сок 
  • 7 г желатин
  • 45 мл студена вода 
За крема 
  • 500 г маскарпоне (на стайна температура) 
  • 400 мл  течна сметана 
  • 120 г захар
За декорация 
  • 300-400 г горски плодове
Най-напред приготвяме плодовия сос, за да има достатъчно време да се охлади, преди да го добавим към крема.
Плодовете се почистват и измиват, и се слагат в тенджера, заедно със захарта, водата и лимоновия сок. След като заври, намаляваме температурата и го оставяме да ври около 20-25 минути, бъркаме  периодично.
Когато се сгъсти достатъчно, го махаме от котлона и в друг съд прецеждаме.

Накисваме желатина в студена вода и когато набъбне го разтопяваме на водна баня. Разтопеният желатин добавяме към плодовия сос и оставяме да се охлади. 

Разбиваме маскарпонето със захарта. А в друга купа разбиваме студената сметана до средно твърди връхчета. 
Започваме да добавяме сметаната към маскарпонето, бъркайки с лъжица! След това разделяме сместа на две части. 
Във форма за торта слагаме хартия за печене и започваме да редим бишкотите плътно една до друга, те ще са борд на тортата. Редим бишкоти и на дъното, като преди това можем да ги потопим в прясно мляко, за да не са сухи. 
Сипваме едната част от сместа и слагаме в хладилник за около 20-30 минути. 

Докато тортата е в хладилник, добавяме плодовия сос към другата половина от крема и разбъркваме добре. 
Добавяме и нея, и оставяме тортата да се охлади за минимум 6 часа или най-добре цяла нощ. 
На следващия ден украсяваме тортата както сметнем за добре и сме готови да сервираме. :) 


Да Ви е сладко! ❤️


Коментари

Популярни публикации