Тарталети с нежен крем с Бейлис и кафе



Обичам сладкиши, в които има маскарпоне, Бейлис, кафе, какао и т.н.
Рецептата е отново изцяло моя импровизация, но вкъщи много го харесахме и със сигурност ще се превърне в един от любимите ни десерти. Не е задължително да го правите във формички за тарталети, може и в ринг за торта.




Необходими продукти:

За основата :
  • 180 г обикновени бисквити
  • 140 г краве масло
  • 2-3 с л какао
  • 2 с л пудра захар (или на вкус) 
  • 1-2 с л Бейлис или друг ликьор
За крема
  • 250 г маскарпоне
  • 100 г заквасена сметана
  • 5 с л пудра захар (или на вкус)
  • 1 с л Бейлис 
  • 1 ч л инстантно кафе
  • 100 мл течна сметана 
Какао за поръсване 

Тарталетите не се пекат. Винаги се опитвам, когато е възможно да мина без излишно суетене. Формичките ми не са за съжаление с подвижно дъно, за това ги застилам със стреч фолио.

Смеляме бисквитите, колкото по-фино са смлени, толкова по-добре. Добавяме какаото, пудрата захар, ликьора и разбъркваме. Прибавяме и разтопеното масло.  Подготвяме си всяка една формичка, застлана със стреч фолио.
На мен тази смес ми стигна за 10 формички.
Оформяме хубаво с пръсти и притискаме бисквитената основа на дъното и около стените.
След като сме ги напълнили, ги слагаме в хладилник, за да стегнат. За по-бързо може и във фризер.

* По желание може да добавите и 1 ч л инстантно кафе и в бисквитената основа.


Кремът приготвяме като разбиваме маскарпонето със захарта, ликьора и кафето. Аз разтворих кафето в ликьора и така по-лесно се разби.
Добавяме и заквасената сметана.
Разбиваме течната сметана на пухкав крем в друг съд, без да прекаляваме. Добавяме я към останалите продукти, но този път на ръка.
Изсипах от сместа във всяка тарталета и след това шприцовах отгоре.
Охлаждаме в хладилник няколко часа.
Сервираме като поръсваме с какао.

Да Ви е сладко! ❤️ 

Коментари

Популярни публикации