Торта с тиква, парченца шоколад и крем маскарпоне с канела
Торта с тиква ли?! Вероятно си задавате този въпрос. Но повярвайте, десертите с тиква са с неустоим и богат вкус. Блатът на тортата е пухкав и ароматен, и идеално се съчетава с нежния крем.
Може би вече сте забелязали, че често използвам маскарпоне. Преди се опитвах да го заместя с друг продукт, от известно време обаче го предпочитам. Оказа се, че маскарпонето, което може да се намери в Лидл не отстъпва по нищо на по-скъпото и смело го купувам, и използвам.
Рецептата е от тук:
https://www.homecookingadventure.com/recipes/semi-naked-pumpkin-chocolate-cake
Но аз промених изцяло продуктите за крема, както и направих някои промени в сместа за блатовете.
Ето и моят вариант на тази страхотна есенна торта.
Необходими продукти:
За торта с диаметър 18-20 см.
За блатовете:
Да Ви е сладко! ❤️
Може би вече сте забелязали, че често използвам маскарпоне. Преди се опитвах да го заместя с друг продукт, от известно време обаче го предпочитам. Оказа се, че маскарпонето, което може да се намери в Лидл не отстъпва по нищо на по-скъпото и смело го купувам, и използвам.
Рецептата е от тук:
https://www.homecookingadventure.com/recipes/semi-naked-pumpkin-chocolate-cake
Но аз промених изцяло продуктите за крема, както и направих някои промени в сместа за блатовете.
Ето и моят вариант на тази страхотна есенна торта.
Необходими продукти:
За торта с диаметър 18-20 см.
За блатовете:
- 250 г брашно (2 ч чаши)
- 1 1/2 ч л бакпулвер
- 1 1/2 ч л сода
- 1 ч л сол
- 1/2 ч л джинджифил
- 2 ч л канела
- 1-2 есенции ванилия
- 1/2 ч л индийско орехче
- 4 яйца
- 350 г тиквено пюре
- 1 ч ч олио
- 200 г кафява захар
- 100 г захар
- 200 г черен шоколад
За крема:
- 500 г маскарпоне
- 300 г течна сметана
- 120-140 гр пудра захар (или на вкус)
- 1 1/2 ч л канела
За украса шоколадов ганаш:
- 100 г черен шоколад
- 120 мл течна сметана
В купа пресяваме сухите съставки - брашното, заедно с бакпулвера, содата, солта и подправките.
В друга купа разбиване яйцата с двата вида захар, докато сместа се сгъсти.
Добавяме олиото и разбъркваме добре.
Добавяме тиквеното пюре и ванилията.
С шпатула добавяме постепенно сухите съставки и разбъркваме внимателно. Накрая включваме и шоколада.
Печем за около 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса или докато клечка поставена в средата излезе суха.
Разбиваме маскарпонето с пудрата захар и канелата.
В друга купа разбиваме сметаната, без да прекаляваме.
Добавяме я към маскарпонето с помощта на шпатула.
След като блатовете са охладени, започваме със сглобяването на тортата.
Редуваме блат, крем, блат крем, като оставяме малко за измазване на тортата отгоре и отстрани.
Оставяме в хладилник за минимум 30-40 минути.
Кипваме сметаната и изливаме върху шоколада. Разбъркваме добре и оставяме за малко да се охлади.
След това заливаме тортата.
Преди сервиране е необходимо да престоѝ около 30 минути на стайна температура.
Да Ви е сладко! ❤️
Коментари
Публикуване на коментар