Торта с тиква, парченца шоколад и крем маскарпоне с канела

Торта с тиква ли?! Вероятно си задавате този въпрос. Но повярвайте, десертите с тиква са с неустоим и богат вкус. Блатът на тортата е пухкав и ароматен, и идеално се съчетава с нежния крем.



Може би вече сте забелязали, че често използвам маскарпоне. Преди се опитвах да го заместя с друг продукт, от известно време обаче го предпочитам. Оказа се, че маскарпонето, което може да се намери в Лидл не отстъпва по нищо на по-скъпото и смело го купувам, и използвам.

Рецептата е от тук:
https://www.homecookingadventure.com/recipes/semi-naked-pumpkin-chocolate-cake
Но аз промених изцяло продуктите за крема, както и направих някои промени в сместа за блатовете.
Ето и моят вариант на тази страхотна есенна торта.

Необходими продукти:

За торта с диаметър 18-20 см.

За блатовете:
  • 250 г брашно (2 ч чаши)
  • 1 1/2 ч л бакпулвер
  • 1 1/2 ч л сода
  • 1 ч л сол
  • 1/2 ч л джинджифил
  • 2 ч л канела
  • 1-2 есенции ванилия
  • 1/2 ч л индийско орехче
  • 4 яйца
  • 350 г тиквено пюре
  • 1 ч ч олио
  • 200 г кафява захар
  • 100 г захар
  • 200 г черен шоколад
За крема:
  • 500 г маскарпоне
  • 300 г течна сметана
  • 120-140 гр пудра захар (или на вкус)
  • 1 1/2 ч л канела
За украса шоколадов ганаш:
  • 100 г черен шоколад
  • 120 мл течна сметана
Най-напред си приготвяме три тави, покриваме ги с хартия за печене и ги намазняваме добре и по стените!
В купа пресяваме сухите съставки - брашното, заедно с бакпулвера, содата, солта и подправките.
В друга купа разбиване яйцата с двата вида захар, докато сместа се сгъсти. 
Добавяме олиото и разбъркваме добре. 
Добавяме тиквеното пюре и ванилията.
С шпатула добавяме постепенно сухите съставки и разбъркваме внимателно. Накрая включваме и шоколада. 
Печем за около 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса или докато клечка поставена в средата излезе суха.



Разбиваме маскарпонето с пудрата захар и канелата.
В друга купа разбиваме сметаната, без да прекаляваме.
Добавяме я към маскарпонето с помощта на шпатула. 

След като блатовете са охладени, започваме със сглобяването на тортата. 
Редуваме блат, крем, блат крем, като оставяме малко за измазване на тортата отгоре и отстрани. 
Оставяме в хладилник за минимум 30-40 минути. 

Кипваме сметаната и изливаме върху шоколада. Разбъркваме добре и оставяме за малко да се охлади.
След това заливаме тортата. 

Преди сервиране е необходимо да престоѝ около 30 минути на стайна температура. 

Да Ви е сладко! ❤️ 

Коментари

Популярни публикации