Торта с портокал и шоколад
Тя е от страхотния блог на Ирина - http://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-layer-cake/
Направила съм минимални промени.
Необходими продукти:
За торта с диаметър 20-24 см.
Шоколадови блатове
Аз лично след като крема се посгъсти, покрих го с фолио за свежо съхранение, и отново оставих на студено, докато дойде време да сглобявам тортата. Не се тревожете, ако кремът ви се стори рядък. След като престоѝ достатъчно време, ганашът става точно толкова плътен, колкото е нужно. Вижте снимката.
Направила съм минимални промени.
Необходими продукти:
За торта с диаметър 20-24 см.
Шоколадови блатове
- 100 г брашно
- 1 ч л сода
- 1/2 ч л бакпулвер
- щипка сол
- 1 яйце
- 225 г захар
- 50 г какао
- 60 мл олио
- 1/2 ч л есенция ванилия
- 120 мл прясно мляко смесено с 1/2 ч л оцет
- 120 мл прясно сварено кафе
Смесваме прясното мляко с оцета и оставяме настрана.
Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера, содата, солта. Добавяме и захарта.
Яйцето разбиваме с вилица и прибавяме олиото, ванилията и прясното мляко.
Получената смес добавяме към пресятото брашно и бъркаме.
Добавяме накрая и горещото кафе и разбъркваме до хомогенна смес.
Приготвяме тава с диаметър 20-24см, намазваме с масло, слагаме хартия за печене, отново намазваме с масло и след това поръсваме с какао.
Изливаме сместа и печем за около 20-25 минути при предварително загрята фурна на 180 градуса.
Или проверяваме със суха клечка.
Пандишпанови блатове
- 225 г брашно
- 6 яйца
- 165 г захар
- 75 г разтопено и охладено масло
Пресяваме брашното и го добавяме на няколко пъти към яйчената смес като бъркаме нежно и внимателно със силиконова шпатула.
Прибавяме и маслото и бъркаме докато сместа го усвои.
Приготвяме отново тава с размери 20-24 см, намазваме с масло, слагаме хартия за печене, и отново намазваме с масло, покриваме с брашно.
Изливаме сместа и печем за около 30-35 минути (поне при мен отне точно 35 минути) при предварително загрята фурна на 180 градуса. Отново проверяваме със суха клечка.
И двата вида блат оставяме да се охладят напълно и разрязваме едва тогава.
За шоколадовия ганаш
- 350 г черен шоколад /нарязан на парчета/
- 500 мл течна сметана
Аз лично след като крема се посгъсти, покрих го с фолио за свежо съхранение, и отново оставих на студено, докато дойде време да сглобявам тортата. Не се тревожете, ако кремът ви се стори рядък. След като престоѝ достатъчно време, ганашът става точно толкова плътен, колкото е нужно. Вижте снимката.
Портокалов крем
- 6 жълтъка
- 100 г захар
- Кората на 1 портокал
- Сокът от 1 портокал (в рецептата на Ирина е 100 мл, аз изцедих само един и беше около 50мл)
- 125 г студено масло, нарязано на кубчета
- 250 г маскарпоне (в рецептата е 200, но аз добавих повече, за да шприцовам розички)
Изсипваме в тенджера с двойно дъно жълтъците, захарта, сокът и кората от портокал. Готвим на слаб огън и бъркаме непрекъснато. Когато се сгъсти, махаме от котлона и добавяме на няколко пъти маслото и бъркаме, докато се разтопи напълно.
След това го оставаме в хладилник да стегне.
Когато е готово, го добавяме към маскарпонето и разбиваме с миксер.
Идва ред и на сглобяването на тортата.
Пандишпановите блатове сиропираме с прясно мляко. Аз сиропирах и горния блат, не обичам сухи торти, но не прекалявайте. Шоколадовите блатове са достатъчни крехки и сочни, и сиропиране не е нужно.
Започваме с пандишпанов блат и намазваме с половината от ганаша. След това поставяме шоколадов блат и част от портокаловия крем. Отново шоколадов блат и остатъка от ганаша. Завършваме с пандишпанов блат. Измазваме тортата с портокаловия крем и оставяме в хладилник.
За заливката
Пандишпановите блатове сиропираме с прясно мляко. Аз сиропирах и горния блат, не обичам сухи торти, но не прекалявайте. Шоколадовите блатове са достатъчни крехки и сочни, и сиропиране не е нужно.
Започваме с пандишпанов блат и намазваме с половината от ганаша. След това поставяме шоколадов блат и част от портокаловия крем. Отново шоколадов блат и остатъка от ганаша. Завършваме с пандишпанов блат. Измазваме тортата с портокаловия крем и оставяме в хладилник.
За заливката
- 120 мл течна сметана
- 100 г черен шоколад
В рецептата на Ирина количеството е двойно. На мен ми се стори много шоколад за 22 см торта и затова промених грамажа. Масло не съм добавяла.
Нейните резени за декорация са страхотни, аз нямах търпението да ги направя. Ами нарязах резенчета, поръсих със захар и с кухненска горелка се опитах да карамелезиран леко. Получи се горе-долу добре. :)
Това е.
Да Ви е сладко! ❤️
Коментари
Публикуване на коментар