Торта "Пролет"
Торта "Пролет" е моята най-красива торта до този момент, поне за мен. Е, не е перфектна, има тук-там забележки, като недостъчно заглаждане, но дори цветята в природата не са съвършени, та ми е простено. 😊 А и докато я правих, момчетата вкъщи само ми казваха спри, не пипай повече. 😊 А аз слушам. 😊
Та, от известно време въздишах по тортите с цветя в Инстаграм и толкова много исках да сътворя и аз една такава, ако успея. Радвах ѝ се като малко дете, защото е толкова нежна, цветята станаха добре, и листенцата ми се получиха, и не на последно място, беше и вкусна.
Необходими продукти:
За торта с диаметър 24 см.
Шоколадови блатове
Шоколадови блатове
- 150 г брашно
- 2 ч л сода
- 1 ч л бакпулвер
- щипка сол
- 2 яйца
- 300 г захар
- 75 г какао
- 90 мл олио
- 1 ч л есенция ванилия
- 180 мл прясно мляко смесено с 1 ч л оцет
- 180 мл прясно сварено кафе
*рецептата за блатовете е от блога на Ирина - sunshineskitchen.com, но аз добавих половин доза отгоре
За мен това е перфектния шоколадов блат - сочен и пухкав!
Смесваме прясното мляко с оцета и оставяме настрана.
Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера, содата, солта. Добавяме и захарта.
Яйцето разбиваме с вилица и прибавяме олиото, ванилията и прясното мляко.
Получената смес добавяме към пресятото брашно и бъркаме.
Добавяме накрая и горещото кафе и разбъркваме до хомогенна смес.
Приготвяме тава с диаметър 24см, намазваме с масло, слагаме хартия за печене, отново намазваме с масло и след това поръсваме с какао.
Изливаме сместа и печем за около 40-45 минути при предварително загрята фурна на 180 градуса.
Или проверяваме със суха клечка.
Оставяме да изстинат напълно и разрязваме на две равни части.
За Швейцарския маслен крем:
- 500 г краве масло (на стайна температура, нарязано на парчета)
- 8 големи белтъка
- 300 г захар
- 2 есенции ванилия (или друг аромат)
За плодов вкус :
- 2 банана (по желание)
В чиста и подсушена купа добавяме отделените белтъци и захарта. Поставяме на водна баня на умерено силен котлон. Водата не бива да завира, както и не трябва вода да докосва купата.
Започваме да бъркаме, докато захарта се разтопи напълно. А това можем да разберем, като докоснем сместа и триейки я между пръстите да липсват неразтворени частици. Не се притеснявайте, сместа не е гореща.
След като сме проверили, махаме от котлона и започваме да разбиваме с миксер на максимална скорост, докато се получат твърди връхчета.
Добавяме маслото парче по парче, като не спираме да разбиваме с миксер на средна скорост.
След като и последното парче е разбито напълно, добавяме и ванилията, и разбиваме на максимална скорост.
Кремът става доста течен, но вие не спирайте да разбивате. Дори има момент, в който изглежда пресечен. Но както написах, не спирайте с разбиването. И имайте търпение.
Кремът ще стане плътен, гъст и пухкав.
Сглобяване на тортата
Започваме с първия блат, намазваме с крем навсякъде и започваме да редим нарязаните на шайби банани.
По-горе написах, че те са пожелание. За мен лично са задължителни, те добавят свеж вкус на тортата и омекотяват крема.
Една забележка относно крема, ако не обичате маслените кремове, може да приготвите друг крем за тортата, а с маслен крем само да я измажете и декорирате.
За мен, швейцарският маслен крем е много вкусен и лесен за ползване. Но е сладък, в други рецепти белтъците са по-малко, но аз опитах с повече, за да има баланс. И не бива да прекалявате с крема между блатовете. Нужно е малко количество, иначе тортата ще бъде тежка.
След като сме наредили бананите, запълваме дупките с малко крем. Заглаждаме добре.
Поставяме и следващия блат. Измазваме тортата отстрани и отгоре и оставяме в хладилник за около 40 минути.
След това измазваме с още крем, така че да получим гладка торта.
Оставяме да се охлади.
Розите направих с накрайник за пош на Wilton 104. Другите цветя с накрайник 81 и листата с 352.
Цветята шприцовах предварително и оставих в хладилник. След това се отлепят безпроблемно от хартията за печене и декорирах с тях тортата.
Това беше от мен.
Да Ви е сладко и красиво! ❤️
Коментари
Публикуване на коментар