Торта "Пролет"







И тази рецепта дълго отлагах, но ето че дойде и нейният ред.
Торта "Пролет" е моята най-красива торта до този момент, поне за мен. Е, не е перфектна, има тук-там забележки, като недостъчно заглаждане, но дори цветята в природата не са съвършени, та ми е простено. 😊 А и докато я правих, момчетата вкъщи само ми казваха спри, не пипай повече. 😊 А аз слушам. 😊
Та, от известно време въздишах по тортите с цветя в Инстаграм и толкова много исках да сътворя и аз една такава, ако успея. Радвах ѝ се като малко дете, защото е толкова нежна, цветята станаха добре, и листенцата ми се получиха, и не на последно място, беше и вкусна.

Необходими продукти:

За торта с диаметър 24 см. 

Шоколадови блатове 
  • 150 г брашно 
  • 2 ч л сода 
  • 1 ч л бакпулвер 
  • щипка сол 
  • 2 яйца 
  • 300 г захар 
  • 75 г какао 
  • 90 мл олио 
  • 1 ч л есенция ванилия
  • 180 мл прясно мляко смесено с 1 ч л оцет 
  • 180 мл прясно сварено кафе
*рецептата за блатовете е от блога на Ирина - sunshineskitchen.com, но аз добавих половин доза отгоре 
За мен това е перфектния шоколадов блат - сочен и пухкав!

Смесваме прясното мляко с оцета и оставяме настрана. 
Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера, содата, солта. Добавяме и захарта. 
Яйцето разбиваме с вилица и прибавяме олиото, ванилията и прясното мляко. 
Получената смес добавяме към пресятото брашно и бъркаме. 
Добавяме накрая и горещото кафе и разбъркваме до хомогенна смес. 

Приготвяме тава с диаметър 24см, намазваме с масло, слагаме хартия за печене, отново намазваме с масло и след това поръсваме с какао. 
Изливаме сместа и печем за около 40-45 минути при предварително загрята фурна на 180 градуса. 
Или проверяваме със суха клечка.
Оставяме да изстинат напълно и разрязваме на две равни части. 


За Швейцарския маслен крем:
  • 500 г краве масло (на стайна температура, нарязано на парчета) 
  • 8 големи белтъка 
  • 300 г захар 
  • 2 есенции ванилия (или друг аромат) 
За плодов вкус :
  • 2 банана (по желание) 
В чиста и подсушена купа добавяме отделените белтъци и захарта. Поставяме на водна баня на умерено силен котлон. Водата не бива да завира, както и не трябва вода да докосва купата. 
Започваме да бъркаме, докато захарта се разтопи напълно. А това можем да разберем, като докоснем сместа и триейки я между пръстите да липсват неразтворени частици. Не се притеснявайте, сместа не е гореща. 
След като сме проверили, махаме от котлона и започваме да разбиваме с миксер на максимална скорост, докато се получат твърди връхчета. 
Добавяме маслото парче по парче, като не спираме да разбиваме с миксер на средна скорост. 
След като и последното парче е разбито напълно, добавяме и ванилията, и разбиваме на максимална скорост. 
Кремът става доста течен, но вие не спирайте да разбивате. Дори има момент, в който изглежда пресечен. Но както написах, не спирайте с разбиването. И имайте търпение. 
Кремът ще стане плътен, гъст и пухкав. 

Сглобяване на тортата 
Започваме с първия блат, намазваме с крем навсякъде и започваме да редим нарязаните на шайби банани. 
По-горе написах, че те са пожелание. За мен лично са задължителни, те добавят свеж вкус на тортата и омекотяват крема. 
Една забележка относно крема, ако не обичате маслените кремове, може да приготвите друг крем за тортата, а с маслен крем само да я измажете и декорирате. 
За мен, швейцарският маслен крем е много вкусен и лесен за ползване. Но е сладък, в други рецепти белтъците са по-малко, но аз опитах с повече, за да има баланс. И не бива да прекалявате с крема между блатовете. Нужно е малко количество, иначе тортата ще бъде тежка. 
След като сме наредили бананите, запълваме дупките с малко крем. Заглаждаме добре. 
Поставяме и следващия блат. Измазваме тортата отстрани и отгоре и оставяме в хладилник за около 40 минути. 
След това измазваме с още крем, така че да получим гладка торта. 
Оставяме да се охлади. 

Розите направих с накрайник за пош на Wilton 104. Другите цветя с накрайник 81 и листата с 352. 
Цветята шприцовах предварително и оставих в хладилник. След това се отлепят безпроблемно от хартията за печене и декорирах с тях тортата. 

Това беше от мен. 

Да Ви е сладко и красиво! ❤️ 



Коментари

Популярни публикации